Шумен  26 °CСъбота, 20- ти Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Зооинженер подреди стария Преслав в читалище

Зооинженер подреди стария Преслав в читалище Източник: Снимки: infoshumen.info и "Развитие"

Култура

Уникалният макет на старата столица Велики Преслав намери най-достойното си място - вече е изложен в читалище "Развитие" в града. Всеки може да види бляскавия средновековен град като на длан и да се снима с него. В петък до последно неговият създател зооинженерът Христо Антонов сглобявал детайлите във фоайето на първия етаж. Не е малко работа - макетът е цели 16 кв.м. Колкото хола на едно жилище, а малцина знаят, че Христо го е сътворил в своята гарсониера. Отнело му 22 месеца, но всеки час труд си е струвал.

Ценителите могат да видят Симеоновия дворец, две базилики, църкви, две бани, административна сграда, казарми, верижни постройки. Христо е измайсторил и известният площад с фиалата-фонтан. Всичко е опасано от крепостни стени с порти и кули. Зооинженерът е градил само с есествени материали - царевични стебла, кора от бреза, шишарки. Към 20 вида материали, събирани само от природата. Вместо цимент, ползвал лепило, а на финала всичко е минато с яхтен лак.
Затова вече над десет години от създаването му макетът е непокътнат от времето. Това добре, но не му се намира място, където да го видят повече хора.

Христо първо го изложил в центъра на града под открито небе, после гостувал в село Осмар и накрая акостирал в клуба до краварника на кооперацията в преславския кв."Кирково". Няколко години само кравите му се дивили, смее се той.
Вече е в читалището, а то е точно до Туристическия информационен център във Велики Преслав и се очакват и посещения от туристи. "Тук наистина ще могат да го видят много хора. Затова съм го направил, да му се радват", обяснява творецът.
Той е автор и на умалени копия на още няколко знакови църкви от България. Раздал макетите, защото няма къде да ги държи. Оставил си е 2-3 по-ценни за него. Хобито му се родило след инфаркт и нуждата от разходки сред природата, за да оздравее. Занимания, които са ти по сърце, наистина лекуват.
 
 
 


Прочетете също
Top