Шумен  16 °CВторник, 2- ри Юни
USD  1.75034 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Златното момиче на пианото свири за шуменци

Златното момиче на пианото свири за шуменци Източник: Снимка сп.Жената днес

Култура

Виктория Василенко, известна като Златното момиче на пианото и не по-малко популярният й колега и патньор в живота Сергей Редкин, покорил световните сцени, ще бъдат солисти в концерта на Симфониета Шумен на 26 февруари. Той е от 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ на общината. Посветен е на 250-годишнина от рождението на Бетовен. Диригент е Калина Василева. В програмата са включени произведенията на Лудвиг Ван Бетовен: Увертюра към операта „Фиделио“, Концерт за пиано и оркестър № 4, сол мажор, Концерт за пиано и оркестър № 5, ми бемол мажор.

Казват на, родената в Бургас в семейство на музиканти, Василенко „златното момиче“, защото в колекцията й от призове 10 са първи награди от авторитетни международни и национални конкурси. Няколко години тя е стипендиант на престижния фестивал за камерна музика „Музика Мунди” в Белгия, където свири като солист на Фестивалния оркестър под диригентството на прочутия Максим Венгеров.
Внушителни са и професионалните постижения на Редкин, роден в Красноярск, Сибир. Казват, че ако получиш награда от конкурса на името на П. И. Чайковски „ще се събудиш известен“. Още преди бронзовото си отличие в XV издание на конкурса, славата на пианиста се носи в цяла Европа, а днес той е познат и извън пределите на Стария континент.
Двамата вече са в Шумен и обещават вълнуваща вечер на ценителите на симфоничната музика. 
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 02.06.2020 г. 15:46:16 ч.
Шумен 02.06.2020 г. 15:46:16 ч.
2 юни - Ден на Ботев
Top