Шумен  23 °CЧетв, 22- ри Август
USD  1.76137 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Завършват новия Старчески дом до септември

Завършват новия Старчески дом до септември Източник: Снимки: infoshumen.info

Шумен

До септември Шумен трябва да има нов Старчески дом, а възрастните обитатели на сегашните стари постройки да се настанят в него. В момента усилено се ремонтира част от бившето Строително поделение с 1,5 млн.лв., отпуснати от Министерски съвет.
Четири корпуса се преустройват тотално, видя Инфо Шумен на място. Използва се само конструкцията им, изцяло се променя разпределението им, така че да се превърнат в стаи за двама-трима души със самостоятелни санитарни възли. Подменят се инсталациите, домът ще бъде газифициран, а лятото пенсионерите ще разчитат на климатици. В новите сгради ще има всичко - от асансьори до зала за физиотерапия, трапезария и фризьорски салон. В дворното пространство ще бъде изграден парк за отдих. Предвидена е и лятна постройка с чешма и параклис, каза зам.кметът по строителство инж.Боян Тодоров.
Всеки понеделник кметският екип с градоначалника Любомир Христов и директорката на дома Милена Събева правят оперативка на терен. Държавните средства са за строителство, а общината ще закупи със свои пари ново обзавеждане, каза кметът. 110 места ще има в новия Старчески дом. Още няколко сгради остават от старите казарми, като те ще бъдат обезопасени и ще се ползват за разширяване на базата на втори етап, обясниха от общинското ръководство.

От общината гарантираха, че на терена на поделението ще бъде запазен известният "Белият хамбар" - постройката е паметник на културата от местно значение.


Прочетете също
Top