Шумен  20 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Завод за пелети от боклук ще се строи край Шумен /обновена/

Завод за пелети от боклук ще се строи край Шумен /обновена/ Източник: Снимка: Инфо Шумен

Шумен

Инсталация за производство на висококалорични пелети ще се изгради непосредствено до Регионалното депо за неопасни отпадъци край кв. Дивдядово. Това става ясно от официален отговор на питане, отправено от общинския съветник Веселин Пенчев от БСП. В отговора от Община Шумен уверяват, че инвеститорът ще спази изискванията на Закона за опазване на околната среда. Ще бъде извършена оценка на въздействието върху околната среда и ще се набележат мерки за предотвратяване и ограничаване на промишленото замърсяване. Цялата необходима информация за инсталацията ще бъде огласена преди започване на строителството, уверяват от Общината.
Инвестицията е изцяло частна. След продължили около 3 години преговори, германският инвеститор е регистрирал българско дружество със седалище в Шумен, което ще оперира инсталацията. Закупени са 70 дка земя в непосредствена близост до сметището в кв."Дивдядово". Предвижда се основната суровина за производството на пелети да бъдат битовите отпадъци, които се депонират на сметището.
На днешната сесия на Общинския съвет питането за завода предизвика дебат. Съветникът Пенчев настояваше да бъдат огласени отново подробности по технологията за преработка на боклука. По думите му, фирмата е закупила терена на 11 декември и е платила първоначални 10 000 лв. Кметът Любомир Христов бе категоричен, че с темата не бива да се спекулира и преди 3 г. е имало обществено обсъждане. Отделно въпросът е обсъждан от Регионалното сдружение за управление на отпадъците, в което членуват 10-те общини от Шуменско. "Всички кметове бяха "за", дадоха съгласие да работим", припомни Христов. Инвеститорът е запознал Министерство на околната среда и водите, а преди да стартира инвестицията, гражданите отново ще бъдат обстойно информирани.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top