Шумен   °CСряда, 24- ти Април
USD  1.83233 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Затвор за неплатени данъци

Затвор за неплатени данъци Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Една година затвор наложи Окръжният съд в Шумен на 24-годишния Велизар И. по обвинение, внесено от Окръжна прокуратура. Наказанието е за извършено продължавано данъчно престъпление. На 6 юли 2016 г. осъденият регистрирал дружество „Кар“ ЕООД чрез електронен подпис. Посочил като седалище на дружеството произволен адрес, който по никакъв начин не бил свързан с него. След това внесъл в страната 118 автомобила от различни страни в ЕС. Колите на старо били регистрирани като собствени на „Кар“ ЕООД.
След това с пълномощни те били предоставяни на различни хора, предимно румънски граждани. С пълномощното колите били извеждани от България, а клауза в документа позволявала на ползвателя да продава автомобила.
По линия на международния обмен на прокуратурата станало известно, че 17 от 118-те автомобила, собственост на „Кар“ ЕООД, са били продадени. От продажбите дружеството на Велизар И. реализирало печалба, която подлежи на данъчно облагане.
„Кар“ ЕООД обаче, не поддържало никакво счетоводство, не разполагало и с документи. За данъчните периоди от 7 юли 2016 до 1 април 2019 г. Велизар не е подал нито една данъчна декларация, въпреки че дружеството е реализирало печалба.
Щетата за бюджета е 7 668 лева, съобщават подробности от обвинението от Апелативна прокуратура - Варна.
До постигането на ефективната присъда спрямо Велизар И. той е бил обявен за общодържавно издирване, търсен е и с европейска заповед за арест. На 8 юли миналата година е установен, че пребивава в Унгария, но съдебните органи там не го задържат.
Малко по-късно е установен в Сърбия, задържан от съда в Крушевац и предаден на 17 август 2019 г. на Окръжната прокуратура в Шумен. Първоначално е бил задържан под стража, а впоследствие мярката му за неотклонение била изменена в домашен арест. След обявяване на ефективната присъда, която подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна, Шуменският окръжен съд е потвърдил домашния му арест.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top