Шумен  17 °CСряда, 24- ти Април
USD  1.83027 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Започна изпълнението на проекта „Грижа в дома в община Шумен“

Започна изпълнението на проекта „Грижа в дома в община Шумен“ Източник: Община Шумен

Шумен

Община Шумен стартира изпълнението на дейностите по проекта „Грижа в дома в община Шумен“, финансиран по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд +. Основната цел на проекта е да осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа. Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца, а общата стойност е 1 603 038 лв. Повече информация за видовете услуги и за хората, които могат да се възползват от тях, дадоха на пресконференция днес зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова, ръководителят на проекта Севелина Колева и Айлин Ведат, която ръководи екипа, който обгрижва възрастните хора.
„Това е петият проект в помощ на възрастни хора и лица с увреждания, по който започваме да работим. Той е продължение на досегашните проекти за патронажна грижа, като се постарахме да няма прекъсване, за да не ощетяваме хората, които се нуждаят от грижи. От 2019-та година, когато стартира първият проект, досега подкрепа са получили над 1000 души“, каза Светлана Маркова.
Севелина Колева обясни, че броят на хората, които могат да ползват услугите по новия проект „Грижа в дома в община Шумен“, е увеличен от 201 на минимум 300 потребители от Шумен и селата на общината. В него са обхванати хората, които получаваха грижи досега, включени са и нови потребители. Тя допълни още, че услугите са почасови, но грижите няма да са ограничени до два часа на ден, както беше в предишния проект, а ще се определят според нуждата на всеки потребител. Хора, които нямат ТЕЛК, също могат да кандидатстват и да се възползват от предлаганите услуги.
Айлин Ведат уточни, че към момента екипът, който обгрижва възрастните хора се състои от 51 души. Той включва домашни помощници, медицински сестри, социални работници, психолози и др. Има и нова позиция за инструктор по хранене, който ще съветва хората как да се хранят, ако имат заболявания.
Дейностите по проекта включват закупуване на хранителни продукти и заплащане на битови сметки със средства на потребителите, заявяване и получаване на административни и битови услуги, предоставяне на здравни и социални услуги в дома, помощ при самообслужване и медицински дейности, профилактика на здравето и предоставяне на психологическа подкрепа. Услугите са насочени изцяло към възрастни хора с ограничения или в невъзможност за самообслужване, към хора с увреждания и техните семейства, както и към хора, които нямат близки, но имат нужда от помощ.
Желаещите да се включат в проекта и да ползват изброените услуги могат да позвънят на следните телефони: 0878 261 240 или 0879 904 770 всеки работен ден от 8.30 до 1
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top