Шумен  26 °CСъбота, 6- ти Юни
USD  1.72624 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Занаятчии канят на базар и работилница

Занаятчии канят на базар и работилница Източник: Снимки: infoshumen.info

Шумен

Майстори-занаятчии канят на изложба-базар "Великденски празници" в Сребровата къща в Шумен. В събота и неделя можете да си купите от произведенията им уникати, можете и да се научите сами да ги изработвате. "При желание всеки, който поиска, може да изработи свое изделие - без ограничения за пол и възраст. Заповядайте!", казва Албена Стоянова, шеф на Занаятчийската камара и баш майстор на кукли. Навръх Лазаровден щандът й е пълен с оригинални момински косичници и кукери.

Известната майсторка на фигури от плъстена вълна Румяна Герчева пък, е произвела специално за празника цяла серия лазарки. Донесла е и десетки заготовки за тези, които искат да се научат да плъстят. Мъж с цигулка и очила привлича погледите на сергията й. "Не го ли познахте? Синът на композитора Панчо Владигеров - Александър", обяснява майсторката.

Сръчните ръце на Севие Мехмедова не спират да плетат кошнички за яйца преди Великден. Щандът й е отрупан с всевъзможни аксесоари за празника.

На базара се предлагат още плетени накити, бижута от мъниста, кукли от плат, писани яйца...
В двата почивни дни седемте майстори ще очакват ценители след 9 часа сутринта, поне до 17 вечерта.

Организатор на първия базар с работилница за годината е Регионална занаятчийска камара в Шумен и Общинското предприятие "Туризъм, публични прояви и атракции".
 
 
 


Прочетете също
Top