Шумен  26 °CСъбота, 20- ти Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Зачестяват ухапванията от кърлежи

Зачестяват ухапванията от кърлежи Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Все повече пациенти, ухапани от кърлежи, посещават Спешно отделение и кабинетите на личните си лекари в Шумен. "Пациенти с кърлежи ни търсят за помощ от месец, напоследък зачестиха, понякога дневно идват по 2-3-ма", каза д-р Петко Загорчев, главен лекар в Спешно отделение. Напливът е особено след почивните дни и уикендите, когато хората са били на излети. Забелязват кръвосмучещите, забити по краката, ръцете или туловището.
Не на всички се поставя ваксина, зависи от случая, каза д-р Загорчев и уточни, че понякога в Спешно отделение нямат възможност да обслужат тези пиациенти и е най-добре те да се обръщат към джипитата си.
Важно е да се знае, че кърлежите пренасят марсилска треска и борелиоза, и затова ухапаните трябва да бъдат проследявани в следващите от 2 до 6 месеца. Това може да се прави само от личните лекари.
В Шумен продължава пръскането на тревни площи срещу кърлежи - през тази седмица върви косене и третиране на градинки в централната градска част. В сряда и четвъртък екипите ще работят и в кварталите на града. Пръскането е възложено на специализирана фирма, припомнят от общината.
 
 


Прочетете също
Top