Шумен  20 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

За първи път в Шумен ще има и ритуал по хвърляне на Богоявленския кръст

За първи път в Шумен ще има и ритуал по хвърляне на Богоявленския кръст Източник: Снимка архив infoshumen.info

Шумен

Община Шумен и Командването на Шуменския военен гарнизон организират тържествен водосвет на Богоявление. Ритуалът по освещаване на българските бойни знамена и светини ще започне в 11.00 часа на 6 януари, неделя, пред сградата на Община Шумен. Празничният водосвет ще бъде отслужен от свещеноиконом Красимир Капитанов от храма „Свети Три Светители“ в Шумен.
В церемонията ще участват представителни роти от Шуменския военен гарнизон. Водещ на ритуала ще бъде полковникът от запаса Мишо Йорданов. По традиция празникът на Йордановден започва в 9.00 часа със Света божествена литургия за здраве и благополучие на българския народ, която ще бъде отслужена във всички шуменски храмове.
След освещаването на българските бойни знамена и светини пред сградата на общината кметът Любомир Христов ще присъства и на хвърлянето на Богоявленския кръст. Ритуалът ще се проведе от 12.00 часа на Шуменското езеро (до ресторант „Барбароса“) и е организиран от свещениците от църквата „Свети Три Светители“ в града. Оттам съобщиха още, че са осигурени медицински екип и спасители.
 
 
 


Прочетете също
Top