Шумен  3 °CСъбота, 22- ри Февруари
USD  1.81079 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

За берекет и здраве зарязаха лозите край Шумен

За берекет и здраве зарязаха лозите край Шумен Източник: infoshumen.info

Шумен

Празникът на лозарите и винарите Трифон Зарезан бе отбелязан на лозовия масив в района на 5-ти километър край Шумен. Отец Николай отслужи празничен водосвет в присъствието на собственика на 150-декаровия лозов масив Цанко Станчев, кмета на Шумен Любомир Христов, заместника му инж. Боян Тодоров, както и секретарят на общината Диян Димитров.
„Поздравявам всички лозари и винопроизводители, пожелавам им една успешна година, в която да могат да реализират всичко произведено. 14-ти февруари е ден с много празници. Днес е и денят на археолозите, хората опазващи нашата история, а и личен празник на г-н Станчев, който днес има рожден ден“, заяви кметът Любомир Христов. На домакина рожденик той подари френски лозарски нож.

От свое име и известният лозар и винар от Шумен също поздрави всички с Трифон Зарезан: „Лозарството е труден занаят, който става все по-труден. На първо място липсва работна ръка, а в община Шумен се оказа, че има около 450 дка лозя, които се обработват. Пред 30 години имаше 12 – 15 000 дка. Благодаря на всички, пожелавам плодородие, здраве и успешна година!“
Красимир Людмилов

 
 


Прочетете също
Top