Шумен  13 °CПетък, 24- ти Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Възраждат курорта в Мараш, водата пази качествата си

Възраждат курорта в Мараш, водата пази качествата си Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Община Шумен е получила окончателен анализ за свойствата на извора в село Мараш от Министерство на здравеопазването. Той показва, че водата пази лечебни си качества и е препоръчителна за ортопедични, кожни, гинекологични и чревни заболявания. Температурата й е над 60 градуса, посочено е, че е хипертермална, силно минерализирана, хлорна, натриево-калциева, флуорна, в нея има и малко бром и йод. Оценката обаче гласи, че не бива да се ползва за питейни нужди, а единствено за лечебни. Отговорът сега е един вид сертификат за ползване.
Това съобщи зам.кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова по време на сесията в четвъртък.

Кметът Любомир Христов пък, обяви, че общината ще търси инвеститор, с когото заедно да възроди уникалното богаство. "Ще искаме и общината да участва", каза той пред Инфо Шумен. Ще бъде проучен опита на други градове, в които има минерални води. "Очакваме предложение и от вас“, обърна се градоначалникът към местните парламентаристи.
Намеренията са Мараш да си върне условията и славата на курорт. Известно е, че изворът в Мараш е открит преди четири десетилетия от руснаци, които копали за нефт, а попаднали на златна вода, която цери 27 болести. Край селото е имало два басейна за лечение на мъже и жени, отделно водата с цистерни се карала до шуменската болница, където във вани се топяли пациенти.
В момента състоянието е следното - затапен и затлачен от четвърт век извор, и жалки останки от някогашната курортна база. Водата е на дълбочина 2,8 км и са нужни средства за разработване на сондажа. Добрата новина в четвъртък идва точно 2 г. след като от общината оповестиха, че е подписан договор за разконсервиране и опитно водочерпене с фирма, а кметството ще вложи в експеримента 18 000 лв. Ясно е, че инвестицията не е била напразна. 
 
 


Прочетете също
Област 17.05.2024 г. 17:19:26 ч.
Top