Шумен  26 °CСъбота, 6- ти Юни
USD  1.72624 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Втори ден военен лагер връща Средновековието в Преслав

Втори ден военен лагер връща Средновековието в Преслав Източник: Снимка: infoshumen.info

Култура


Втори ден старата столица Велики Преслав живее в Средновековието. В събота беше даден старт на първия събор на средновековното културно наследство "Преславни дни", организиран в чест на Цар Симеон Велики. Днес занаятчийски и военeн лагер продължават да посрещат ентусиасти. Съборът е в разгара си в археологическия резерват пред Южната порта при вход свободен. Занаятчийските работилници отварят в 10 часа и гостите могат да участват в изработването на керамични съдове, сувенири, накити, да секат монети, да дърворезбоват.

Могат да се включат и в приготвянето на храна в специалната средновековнаа кухня. В събота менюто за 150 души - майстори и членове на конни и патриотични клубове от страната, беше свинско с булгур и зеленчуци, приготвено на огън. Който има точен мерник пък, може да пробва уменията си по стрелбя с лък.

Във военния лагер ще има демонстрации, предвидено е и обучение на деца. Ще бъдат показани бойни практики от Средновековието, а следобяд към 16 часа участници ще представят демонстративно събиране на юрта за финал на прекрасната инициатива.
 
 


Прочетете също
Top