Шумен  6 °CПетък, 28- ми Февруари
USD  1.78175 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Внимание! Само една чешма от 13 с годна вода

Внимание! Само една чешма от 13 с годна вода Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Лабораторен контрол на водата от 13 извора в община Шумен през август показва, че само един местен водоизточник е с годна за употреба вода. По всички изследвани показатели отговаря водата от чешмата в Шумен по пътя за кв. "Дивдядово", съобщават от РЗИ-Шумен.
С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите до комплекс  „Кьошковете”; по пътя за Паметник „Създатели на българската държава”; в местност „Бабешкия мост“, в кв. „Б. Българанов“; в кв. "Дивдядово",  на ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“; в кв. "Дивдядово" на ул. „Поройна“; на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия), от чешма № 1 по пътя за с. Лозево; от чешма № 2 по пътя за с. Лозево; от чешма „Баба Конда“ в с. Салманово и от чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от Лозево за Новосел. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, оповестяват от здравната инспекция.
Водата от чешма „Баба Пикла“ в с. Салманово е с отклонения по микробиологични показатели и освен това е с наднормено съдържание на нитрати. Измерената  стойност за нитрати е 90 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма не следва да се ползва за пиене.
Водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” в центъра на Шумен е с наднормено съдържание на нитрати - 58 мг/л и не бива да се дава на малки деца.
"Обръщаме Ви внимание, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка и дезинфекция", се казва в съобщението на РЗИ.
 


Прочетете също
Top