Шумен  23 °CЧетв, 22- ри Август
USD  1.76137 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Внимание! Четири изворни чешми не са препоръчителни

Внимание! Четири изворни чешми не са препоръчителни Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Водата от четири изворни чешми, посещавани от шуменци, не е добра за консумация. Това сочат резултатите от лабораторния контрол, осъществен от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Оттам оповестиха днес констатациите от извършеното пробонабиране на 14.05.2019г. и проведения контрол на водата от 11 местни водоизточника.
По всички изследвани показатели отговаря водата от чешмите в Шумен - по пътя за Паметник „Създатели на българската държава”; в местност „Бабешкия мост“, кв. Б. Българанов; по пътя за кв. Дивдядово; в кв. Дивдядово, ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“; в кв. Дивдядово, ул. „Поройна“; на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия) и чешма № 2 по пътя за с. Лозево.
С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмата в Шумен до к-с „Кьошковете”; от чешма № 1 по пътя за с. Лозево и от чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, съобщават от РЗИ.
Водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” до Новата поликлиника е с наднормено съдържание на нитрати. Измерената  стойност е 56 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма да не се ползва за пиене от малки деца, оповести инспекцията.
Оттам уточняват, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависи изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна дезинфекция. 


Прочетете също
Top