Шумен  14 °CСъбота, 30- ти Май
USD  1.75631 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

ВиК-шефът за водата: Не виждам необходимост за намаляването

ВиК-шефът за водата: Не виждам необходимост за намаляването Източник: Снимки: infoshumen.info

Шумен

Новият управител на ВиК-Шумен Илиян Илиев, който встъпи в длъжност от 8 май, няма намерение да внася предложение за намаляване цената на водата. Това стана ясно от негов коментар по време на брифинг пред журналисти днес.
"Аз не виждам и необходимост за намаляването. Единственото, най-лошото нещо, което можем да направим на това дружество, е да намалим цената", каза Илиев. Той уточни, че ако тя падне с 10 стотинки /от 3,40 на 3,30 лв. за кубик б.а./ ефектът за едно тричленно семейство ще е 1 лев месечно, ако ползва 10 кубика вода или 2 лева, ако потребява 20 кубика. "Ако това е проблема на едно семейство...", каза той.
И напомни, че ако се намали цената, после няма да има финансова институция, която да помогне на ВиК-Шумен за нужното парично самоучастие в проекта за изграждане на Пречиствателна станция за питейни води. Известно е, че дружеството също трябва да разполага със средства при старт на строителството.
На напомнянето, че при визитата си в Шумен зам.министър Николай Нанков през март е обявил: "Ще върнем старата цена от 3,30 лв. за кубик", Илиев отвърна: "Нанков е политик, а аз съм икономист".
Илиев застана пред медиите с целия си ръководен екип от общо 8 души и сложи на масата всички цифри, които интересуваха журналистите.

Бе категоричен, че няма как ВиК да фалира, платежоспособни са и в момента нямат неизплатени заплати и осигуровки на персонала си. Към края на април текущите задължения са 1,032 млн.лв. към доставчици и 756 506 лв. за ток. ВиК води дело за над 5,1 млн.лв. за рехабилитация на водопроводи, има спор по главницата и ако последна инстанция реши казуса в тяхна вреда, най-вероятно ще търси помощ от държавата.
Илиев обясни, че "пробойните са доста" и каза, че след детайлно запознаване със структурата може да направи промени в нея "с цел да си събираме по-лесно парите". Неизплатените суми за ползвана вода на граждани и фирми към момента са 3,5 млн.лв., а за 1,4 млн.лв. се водят съдебни дела. 87% от задълженията са на физически лица, уточни Жанета Панайотова, ръководител финансово направление. В дружеството работи Център за събиране на вземанията с телефонисти, които звънят на некоректни абонати и екипи, които посещават домовете. Прилагат се всички способи на покани и отстрочки до завеждане на дела, каза Далина Занкова, шеф "Продажби" и напомни, че след намесата на съдия изпълнител един борч се увеличава поне с 300 лева.
Илиев обясни, че няма да отиде на свиканата в четвъртък извънредна сесия на Общинския съвет за "ВиК"-дружеството, поради заетост, нито пък, ще прати представител. В момента е временно изпълняващ длъжността, но би се явил на конкурс за поста.
 
 
 


Прочетете също
Top