Шумен  26 °CСъбота, 6- ти Юни
USD  1.72624 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Вицето Йотова към преславяни: Богоизбрани сте!

Вицето Йотова към преславяни: Богоизбрани сте! Източник: Снимки: infoshumen.info

Култура

Намираме се на свято място, всяко камъче тук е носител на история. Вие сте богоизбрани да живеете тук, във Велики Преслав. С тези думи се обърна вицепрезидентът Илияна Йотова към жителите от старопрестолния град в петък. Тя дойде специално за награждаването на най-талантливите участници в Международния културен форум "Велики Преслав - история на цял народ". 420 творби - от есета и стихове до рисунки и уникални макети, които пресъздават дворците и църквите на втората българска столица, трябваше да оценява жури.

Сред участниците имаше ученици от 13 държави, сред които Англия, Канада, САЩ, Украйна, Молдова, Италия, Испания.
Над 100 таланти бяха наградени по време на официалната церемония в Археологическия музей на резервата. Вицепрезидентът Йотова връчи специален плакет от президентството на ръководството на ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" във Велики Преслав, което е инициатор за провеждане на конкурса.

Призна, че е била изключително развълнувана, докато чела творбите на децата от начина, по който разказват за втората българска столица, от прочита им на Златния век на България 11 века по-късно. "Най-богат си, когато знаеш колкото се може повече за своя народ и родина", обърна се вицето към присъстващите.

Призовете на талантите връчи кметът Александър Горчев и благодари на всяко едно дете за вложеното старание. Всички участници в конкурса получават дипломи, а наградените плакети, грамоти и исторически четива, за да знаят още повече.


 
 
 


Прочетете също
Top