Шумен  20 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Веселин Пенчев: От медиите разбрах, че съм сменен

Веселин Пенчев: От медиите разбрах, че съм сменен

Политика

-Г-н Пенчев членове на Областния съвет на БСП Шумен директно обвиняват Вас за слабите резултати на последните избори. Поемате ли някаква вина?

-Не считам, че като областен председател нося вина за тези резултати. Напротив близо 60 % от гласовете идват от областния град. Хитрино, откъдето ми се поиска оставката носят много нисък процент.  Така, че не приемам да нося отговорност. Ще припомня и друг момент  Областният съвет при тайно гласуване взе решение аз да оглавя листата за област Шумен. Това не беше утвърдено от Националния съвет. Водачът на листата по негова преценка бе Иван Иванов. И това означава, че водачът на листата следва да понесе отговорност.
 Не мога да коментирам мотивите за смяната. Заседанието на Областния съвет беше заради писмо от Националния съвет на партията да направим анализ на резултатите от изборите. Общинският председател на БСП в Хитрино Десислав Десподов предложи да се избере нов областен председател. Имаше дебат, че няма как да бъде избран, без да е подадена оставка на сегашния председател. Абсолютно изненадващо тази точка за избора влезе в дневния ред. Един от аргументите беше, че няма избран депутат от БСП.  Делегацията от Шумен обаче напусна заседанието, защото такъв въпрос досега не беше поставян в структурите на партията. Не е изобщо разискван, а това беше редно, преди да се постави на Областен  съвет. От медиите разбираме, че тази рокада е направена. Че е гласувана оставката.
 
- Уведомен ли сте с протокол, че оставката Ви е гласувана?
 
- Все още не съм получил протокол от това заседание. Не ми са известни мотивите. Представителят на Хитрино обясни, че оставката е поискана заради това, че нямаме избран народен представител. Друг е въпросът, че ние на практика си запазваме гласовете в област Шумен. Губим едва 150 гласа спрямо предходния вот. А резултатът ни е доста над средния за страната. По резултат изпреварваме десет области, все големи. Варна например е с по-нисък резултат от Шумен.
 
- Доколкото разбирам имате сериозна мотивация, за да  обжалвате решението за оставката. Ще го атакувате ли пред партийните органи?
 
- Не съм взел все още такова решение.
 
- Но Вие запазвате поста си "Общински председател на БСП Шумен", както и  ресор община Шумен и предстоящите местни избори в Областния съвет.
 
- Да, от медиите разбрах , че моят ресор са местните избори. В същност зам.председател по местната политика в Областния съвет е Александър Горчев. Не ми е известно някаква промяна да е настъпила в това отношение. Оставам общински председател. Предстоят заседания на партийните органи. Шуменската партийна организация вече направи анализ на резултатите от изборите. Считаме, че причините за слабите резултати при вече няколко избора са комплексни.
 
Потърсен за коментар дали е била необходима смяната на областния председател и решава ли тя кризата в БСП Шумен водачът на листата  и депутат, но от Русе Иван Иванов беше лаконичен: "Не коментирам вътрешнопартийни въпроси. Който трябва, си е понесъл неговата отговорност. Точка по въпроса!”
Ето и позицията на друг бивш дългогодишен общински председател Николай Калев." Според мен не само областния председател Веселин Пенчев е виновен за слабите резултати. Националното ръководство, депутатът Иван Иванов все пак имат отношение. Но и критика към Пенчев несъмнено има. Но основно висшето, национално ръководство на партията", смята той. Областният съвет също носи отговорност, според Калев. Той не изключи от виновните и Общинския съвет на БСП Шумен за слабите резултати.
Това, че Пенчев не проведе кампания, каквато трябва да бъде не е само негова вина, категоричен бе той. Недопустимо било за първи път социалистите да нямат депутат в резултат на слабата работа. "Докато в началото на демокрацията бяха шест. Изведнъж намаляха на един. Сега нищо, напълно закономерен резултат", обобщава Калев.

"Неминуемо трябва да се поеме отговорност за това, което се случва в БСП  Шумен. Лично аз съм потресен. Не виждам обаче кой ще понесе тази отговорност", заяви пред Инфо Шумен бившият областен  и  общински председател Тодор Тодоров, потърсен за коментар на последните събития - смяната на  областния лидер Веселин Пенчев.
Аз не виждам човек, който би имал кураж да излезе пред партията, пред хората и да каже: "Да сгреших, намираме се в тежка ситуация", продължи Тодоров. Той отбеляза, че в близката история на БСП е нямало случай да няма гласове  и да бъде избран депутат. Както сега, след последните парламентарни избори през април.
Това мнение Тодоров е заявявал  и продължава да държи на него. По неговите думи "Стигнахме дъното с тази криза. Няма какво да се заблуждаваме". И фактите сочели точно тежката ситуация.
Галина Ганева
 
 


Прочетете също
Top