Шумен  26 °CСъбота, 20- ти Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Вариант: Шести зам.кмет, по туризма, ще има в Община Шумен

Вариант: Шести зам.кмет, по туризма, ще има в Община Шумен Източник: Инфо Шумен

Политика

„Съвместно със заместниците ми ще бъде оценена работата на всички общински служители по ресори – директори, началник отдели и надолу и тогава ще преценим необходими ли са промени в структурата на администрацията. Служителите, които си изпълняват съвестно задълженията си ще останат“, заяви кметът на Шумен проф. Христо Христов след като персонално представи петимата си заместници. „Заложил съм на експертността при избора“, лаконичен бе той. Единственото политическо назначение е на областния координатор на „Продължаваме промяната“ Николай Колев като зам.кмет по икономическо развитие.  Кметът уточни, че е имало споразумения с политически сили, които са го подкрепили, но още в самото начало е бил поставен въпросът за „водещата роля на експертността  на кандидатите“. За съжаление обаче кандидатите, които са били подавани от партиите, изобщо не отговаряли на критерия „експертност“. Именно по тази причина кандидатите били впоследствие оттеглени.

 Христов направил опит да събере представители на БСП  и на „Левицата“ с мотив, че те са едно цяло.  „Това не се получи и търпя негативи , но това беше моята цел“, откровен бе той. И отсече, че това е вътрешнопартиен проблем, който трябва да бъде решен в БСП.
„Предстои да разработим нова структура на Общината. Ще се постараем със всички коалиционни партньори на местно ниво да заложим на най-оптималната структура, която съответства на нуждите на нашия град“, обяви Христов. Според него едно от направленията, което не е развито в максимална степен това е усвояването на средства от европейските проекти. „Трябва да  дадем тласък за развитието на туризма в нашия град“. Затова се обмисля разкриване на позиция за шести зам.кмет по туризма. Местните приходи позволявали това да се случи.
Предстои назначаването и на нов секретар на Общината, но след провеждане на конкурс.
„В момента работим по новия бюджет и е рано да кажем какво предвиждаме и какво предлагаме“, така градоначалникът отговори на журналистически въпрос дали предстои увеличаване на данъците. Стана ясно, че едва когато цялостно бъде разработен бюджета да има някаква яснота. „Принципно ще се стремим да не посягаме на данъците, но зависи изцяло от разчетите“, увери той.
„Ще бъде извършен одит и мониторинг на финансовото състояние на Общината“, обяви зам.кметът по финанси Десислава Петрова. Тя определи като приоритет финансовата стабилност. Към този момент Общината няма  задължения нито към доставчици, нито към персонал. Наличностите  са към 30 милиона лева. По-големите изтеглени кредити са за ремонт на уличната инфраструктура, за ремонта на Младежкия дом и Летния театър.
Общинският съвет има последната решаваща дума относно придобитата отново собственост върху активи в Гранд Хотел „Шумен“. Според постановено решение от ВАС Общината трябва да заплати около 2 900 000 лв. на фирмата, която управлява хотела.. Обсъдени са три варианта на плащане, уточни проф. Христов. Според него комисия от икономисти и юристи юристи трябва да определят финансовите параметри на дела на Общината в хотела, ако се премине на вариант да бъде продаден актива. Само обаче, ако това е изгодно.
Дали бившите зам.кметове ще останат на работа? Държа да запазим добри отношения и нормална приемственост, увери новият градоначалник. Той не изключи като възможност на работа да остане „някой , който е в края на кариерата си преди пенсиониране“. 
Галина Ганева 
 
 


Прочетете също
Top