Шумен  -2 °CНеделя, 10- ти Декември
USD  1.81482 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Вандали вилняха около болничния параклис

Вандали вилняха около болничния параклис Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Година след освещаването на православния параклис "Св.Пантелеймон" в района на МБАЛ Шумен, храмът стана обект на вандалско нападение. Огромен камък бе захвърлен на входа, а отстрани имаше разпиляна пръст - тази тъжна картина видя репортер на infoshumen.info. Металният павилион, където уж се продават свещи, е останал невредим от вандалската проява.
Живущи в района на болницата недоволстват, че параклисът продължава да бъде затворен и не могат да запалят свещ, да се помолят на свети Пантелеймон да помогне на близките им за да озздравеят. Възмутените вярващи твърдят, че павилионът за свещи не се отваря, въпреки посоченото на две места работно време.
Според православни християни, заключеният параклис означава, че "няма, дори прилична печалба от продажбата на свещи, икони и църковни календарчета", а на светинята трябвало да се гледа като на духовна лечебница, "не като на магазин, който носи доходи на Църквата".
"Ще уведомя епархийския митрополит Йоан, както и отец Димитър Николов  за инцидента. Той отговаря за параклиса", заяви за infoshumen.info  проносингелът на Варненска и Великопреславска митрополия отец Димитър Стоев.
 
 


Прочетете също
Top