Шумен  1 °CВторник, 12- ти Декември
USD  1.81819 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

В памет на загиналите във войните от село Градище

В памет на загиналите във войните от село Градище

Шумен

Паметна плоча на загиналите във войните жители на шуменското село Градище беше открита днес пред НЧ „Отец Паисий“ в селото. Идеята за поставянето й е на местния жител Мехмед Ялъм. На нея са изписани имената на 22-ма жители на Градище, участвали в Балканските войни, Първата световна война и Втората световна война. Паметната плоча беше открита от кмета на село Градище Идриз Халидов и от декана на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“ полковник Дилян Димитров.

Инициаторът за поставянето на плочата Мехмед Ялъм благодари на всички, които са го подкрепили в осъществяването на идеята и са дарили средства за изграждането на паметния знак. В обръщението си към присъстващите той припомни, че в Първата световна война загиват 18 жители на шуменското село, други трима губят живота си в Балканските войни и един загива във Втората световна война.
Паметта на загиналите беше почетена с едноминутно мълчание, а след това пред паметната плоча бяха положени венци и цветя. В ритуала взеха участие Градският духов оркестър „Михаил Биков“, курсанти от Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“ и представители на НД „Традиция“.
На церемонията присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител проф. Добромир Добрев, директорът на ОДМВР-Шумен старши комисар Георги Гендов, началникът на Военното окръжие в Шумен подполковник Георги Георгиев, ученици от ОУ „Васил Левски“ в Градище, жители и гости на селото.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top