Шумен  17 °CВторник, 22- ри Юни
USD  1.6448 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

В област Шумен не може да се обособи болница само за COVID-19

В област Шумен не може да се обособи болница само за COVID-19

Област

На територията на област Шумен няма възможност да бъде приложена реорганизация на лечебни заведения, които да бъдат ангажирани с лечение на пациенти с COVID-19 и такива, които ще изпълняват медицински дейности само за незаразени с коронавирусна инфекция пациенти. Това становище се изразява в писмо на областния управител проф. Стефан Желев до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. То е по повод искането на МЗ да се определят цели болници, които да лекуват само носители на вируса и т.нар. „чисти болници” - за прием само на страдащи от други болести.
РЗОК-Шумен има договори с четири лечебни заведения за болнична медицинска помощ - „МБАЛ - Шумен”, „МБАЛ Велики Преслав”, „КОЦ-Шумен” и СБАЛК „Мадара”.
„МБАЛ - Шумен” е единственото лечебно заведение в област Шумен с действащ спешен портал, който обслужва всички пациенти от филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ в Шумен, насочените от други лечебни заведения и спешни пациенти, потърсили сами лекар.
Анализът на Регионалната здравна инспекция в Шумен показва, че спецификата на здравната мрежа в област Шумен не позволява определянето на конкретни лечебни заведения, които да изпълняват медицински дейности само за заразени или само за незаразени с коронавирусна инфекция пациенти.
Към момента пациенти с COVID-19 се приемат в „МБАЛ - Шумен”, „КОЦ - Шумен” и СБАЛК „Мадара” - само за пациенти с кардиологични проблеми.
Шуменска област стана поредната, в която не може да се изпълни искането на здравния министър проф. Костадин Ангелов да се обособят болници само за COVID пациенти.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top