Шумен  17 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

В 4 училища наплив от първолаци

В 4 училища наплив от първолаци Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

В 4 шуменски училища местата за първокласници са по-малко от подадени заявления от страна на родителите. В НУ "Княз Борис I" има 17 заявления повече от обявените места, в СУ "Сава Доброплодни" са 13, във Второ ОУ "Д-р Петър Берон" са с 11 повече, а Трето ОУ "Д.Благоев" като първо желание е посочено от родителите на 10 деца повече. На 5 юни ще да бъде обявен резултата от първото класиране на първокласниците в Шумен, а от 6 до 10 юни родителите трябва да запишат децата си.
Това съобщи днес Даниела Савчева, началник отдел „Образование“ в кметството. В школата в града има достатъчно места за първокласници и те са правилно разпределени, категорични са от общината.
82 са местата, а са подадени заявления за 636 деца. "Можем да заключим, че приемът в града е правилно разпределен, извън класиране няма да останат деца, които са пожелали като първо желание училището в своя район. Деца, които живеят в района на училището, което са пожелали и имат над 3 г. уседналост, задължително ще бъдат приети. Деца, които попадат във втора група с уседналост от 1 до 3 г. в района на училището, също ще бъдат настанени. Възможно е единици, сменили адреса си в последния момент, да остана извън класирането", каза Савчева. Водещ критерий е местоживеенето, а допълнителни са близост до месторабота на родителите, липса на родител, наличие на увреждане.
На 12 юни ще бъдат обявени свободните места, останали за второ класиране, а от 13 юни до 17 юни ще могат да се подават заявления. От общината не очакват да останат фрапиращ брой незаети места по училищата, защото минала година на 2-ро класиране били подадени 20 нови заявления. Това не е изключено и сега. До момента 44% от родителите са кандидатствали по електронен път, толкова са подали заявления в училищата, а 12% в кметството.
 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top