Шумен  15 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Уъркшоп събра преподаватели и лидери на информатици

Уъркшоп събра преподаватели и лидери на информатици Източник: Снимка:IATI

Шумен

По време на Международния есенен турнир по информатика днес се проведе уъркшоп по проблеми в областта на преподаването и подготовката на състезатели по информатика. Малко по-рано, точно в 09:00 ч., стартира гладко и първия състезателен ден за 180-те джуниъри и синиъри, които вчера тестваха компютрите за състезанието.
50 преподаватели и лидерите на отборите от 8-те страни състезаващи се в XI-та IT надпревара взеха участие в работната среща. Участниците във форума бяха поздравени от ректора на ШУ „Еп. Константин Преславски” проф. д.и.н. Георги Колев, декана на Факултета по математика и информатика доц. д-р Вежди Хасанов и зам. кмета на община Шумен д-р Светлана Маркова.

Модератор на уъркшопа и пръв докладчик бе Йелена Хаджи-Пуриц от Сърбия, която говори за подготовката на състезатели по информатика в младша възраст, а колегата ù Владимир Милованович за гимназисти и студенти. Зам.-ректора на молдовския Тирасполски държавен университет проф. Анжела Глоба представи журнала, който са решили да издават след първата работна среща по време на IATI 2018. Дина Зянгараева, експерт международни отношения от университета Инополис, говори за тамошната система за насърчаване на младежи и проектите по които работят с колегите ù. Проф.Николай Борисов говори за лятната школа по информатика, която организират в Казан, Русия. Професор Даниела Лица, директор на Център за високи постижения Прахова-Плоещ, представи най-новото румънско състезание по информатика InfO(1)cup. В края на срещата гл. ас. д-р. Бисерка Йовчева представи предложение за подготовка на ученици в младша възрастова група, в рамките на 3 години на базата на спираловидния подход.
Докато дискутираха, лидерите на отборите можеха да следят и резултатите на участниците в реално време в залата. В момента в класирането на старша възраст водят руснаците Илдар Гайнулин, Александр Шеховцов и Тибериу Мусат от Румъния. При младша възраст водачи са румънеца Александру Лучянов, Владимир Аверенко – Русия и Александру Раул Тодоран отново от Румъния. Динамичните промени при класирането могат да се наблюдават на следните линкове:
IATI-Shumen 2019 Senior Day 1 http://fmi.shu-bg.net:8890/Ranking.html
IATI-Shumen 2019 Junior Day 1 http://fmi.shu-bg.net:8891/Ranking.html
 
 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top