Шумен  13 °CПетък, 24- ти Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Ути готви и черпи за имен ден в Преслав

Ути готви и черпи за имен ден в Преслав Източник: Снимки: infoshumen.info

Култура

Кулинарният спец Ути Бъчваров сготви вкусен петровски курбан за 2 000 души в старата столица Велики Преслав днес, навърх имения си ден Петровден. Той беше гост на събора "Петровска китка", който събра над 600 изпълнители на откритата сцена в боровата гора. В продължение на часове таланти се надпяваха и надиграваха, а Ути, който по документи е Петър Бъчваров, грижливо приготвяше вкусотията.

Шестима доброволци му помагаха от ранни зори да успее да обели и нареже 80 кг. картофи, 60 кг. лук и 100 връзки магданоз. Разбира се, в курбана основното беше 150 кг. телешко месо. То е дар от именика Петър Атанасов-Камъчката, който купил и второ теле за близкия златарски манастир "Свети Петър и Павел".
За изтънчения вкус в чорбата вряха и 60 кг. кокали, издаде виртуозът на манджите Ути. Той предупреди домакините, че ако у дома правят като неговата чорба, не бива да забравят пащърнак, целина и моркови.

Точно по обяд вкусотията, приготвяна в прословутия казан на Ути, беше готова и започна щедро разливане на изпълнители и публика.

В знаятието се включи дори кметът на Велики Преслав Александър Горчев, който спази дрескода на събора и беше издокаран в красива носия.
Не само изпълнители, а и публика бяха облекли везани ризи и се веселиха от сърце.
Честито на Петър, Павел, Павла, Петранка, Полина, Павлин, Петя, Камен..! И не забравяйте да почерпите.
 
 
 


Прочетете също
Област 17.05.2024 г. 17:19:26 ч.
Top