Шумен  13 °CСъбота, 25- ти Май
USD  1.75584 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Ученици ще преподават право на връстници

Ученици ще преподават право на връстници Източник: Снимка: Окръжен съд - Шумен

Шумен

Учениците от 11 б клас на СУ „Йоан Екзарх Български“ в Шумен стават лектори по право и ще преподават на свои връстници всичко, което са научили за съдебната система и правораздаването. Преди да им поверят тази задача магистрати са работили с тях 100 часа, а момчета и момичета са попили перфектно съдебната материя. Тийнейджърите ще се изявят като преподаватели през втория учебен срок и ще влизат пред съученици от 9 и 10 клас в своето училище. На уроците им ще присъства и техният лектор-наставник Стилиян Стилиянов от Окръжен съд-Шумен. Класът е един от най-дейните в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се реализира в Шуменско от 2014 г.
Момчетата и момичетата са създатели и на 78-минутен филм, в който разиграват от престъпление до наказателен процес. Учениците влизат перфектно в ролята на грабители, разпространители на дрога, а след това техни съученици в тоги ги обвиняват, защитават и съдят. Лентата „Съдебен процес – Грабеж и разпространение на наркотици в двора на училището“ беше показана в сряда в съдебната палата и изненада и магистрати с прецизността си.
Целта на образователната програма е формиране на правна грамотност, обогатяване на познанията за структурата и функциите на съдебната власт, превенция на детското насилие, постигане на отворено към обществото правосъдие и повишаване на доверието в съдебната власт.
Тази година съдии изнасят лекции пред 500 деца от училища в Шумен, Венец и Върбица. Лектори са председателят на Окръжен съд София Радославова, магистратите Светлин Стефанов, Нели Батанова, Димчо Луков, Дияна Петрова и Стоян Момов и съдебният помощник Стилиян Стилиянов.
 


Прочетете също
Top