Шумен   °CСряда, 24- ти Април
USD  1.83233 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Тържествено отбелязване на 24 май в Двора на българската азбука

Тържествено отбелязване на 24 май в Двора на българската азбука

Култура

С богата програма Дворът на Кирилицата, в Първопрестолна Плиска, тържествено ще отбележи 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Честванията ще започнат в 10:00 часа с литературно-музикална програма, с участието на ученици от ОБУ" Свети Паисий Хилендарски" гр.Плиска, вокална група "Звънче" и мажоретен състав към училището.
В 14:00 часа представители на българската общност от област Тараклия, Молдова, официално ще получат емблематичния "Огън на знанието", който беше запален на 11 май в параклис Св. Цар Борис I Покръстител Български, в Двора на Кирилицата.
 В 14:30 часа ще се проведе тържествена литургия, след която ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий.
Родолюбивата, талантлива и сърцата г-жа Искра Иванова- основател на Международен Младежки Фестивал "Славянски Звън", е подготвила пъстра и богата музикална програма, която ще започне в 15:00 часа.
Гостите на комплекса ще могат да се насладят на Галаконцерта на талантливите деца и младежи, лауреати на фестивала. И тази година по традиция събитието се провежда под патронажа на г-н Карен Алексанян - създател на единствения в света културно-исторически комплекс посветен на свещената азбука Кирилица.
Концертът ще започне с кратък рецитал, след който публиката ще се докосне до вълшебния свят на музиката и танца. Талантите завоювали призиви отличия в тазгодишното издание на "Славянски звън" ще зарадват гостите със своите виртуозни изпълнения.
Габриела Костадинова на 8 г. от гр. Варна и гласовитата Валерия Делчева  на 15 г. от гр. Мадан ще изпълнят български народни песни, а талантливият Михаил Илиев от гр. Силистра ще зарадва публиката с изпълнение на класическа китара.
Грациите от танцова формация „Витоденс“ ще изпълнят „Казахски танц“, "Руски танц“ и др. 
Талантливата Виктория Пощаров от гр. Шумен ще зарадва публиката с песните "Майка ми" и "Я кажи ми обаче ле бяло".
Жанина Георгиева от Варна ще изпълни "В очакване да съмне". 
Музикалният си талант ще покажат още звездната Бриана Петрова, завоювала титлата " Мини Мис Свят 2018”  и очарователната Ванеса Кънчева от гр. Добрич.
Малките балеринки от танцова школа  „Стил денс 7“ гр. Варна ще представят танца "Полет". Харизматичният Момчил Иванов ще изпълни песни на любими родни изпълнители. 
Специални гости на събитието ще са малките танцьори от Танцов състав «Талисман» при "Дом за детското творчество" на район Тараклия, Молдова. Те ще представят българските народни танци «Буенек»и  «Дайчово хоро». 
Участие ще вземе и народна певица София Паничерская към Дома на културата на район Тараклия, Молдовa.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Област 18.04.2024 г. 18:31:36 ч.
Top