Шумен  20 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

ЕС мобилизира спасителни екипи в помощ на засегнатите от земетресението в Турция

ЕС мобилизира спасителни екипи в помощ на засегнатите от земетресението в Турция Източник: Интернет

Политика

Силно земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер - едно от най-силните в региона за повече от 100 години - засегна тази нощ региона Газиантеп в Турция и съседна Сирия.
В незабавен отговор Европейският съюз мобилизира спасителни екипи в Турция в отговор на искането й по линия на Механизма на ЕС за гражданска защита.
От България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша и Румъния бързо бяха мобилизирани екипи за издирване и спасяване в градовете в подкрепа на екипите за първа помощ на място. Италия и Унгария също предложиха своите спасителни екипи на Турция. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации е в пряк контакт с властите в Турция, за да координира по-нататъшната подкрепа, ако е необходимо.
Спътниковата система на ЕС „Коперник“ също беше задействана, като се предоставят спътникови карти, изготвени от услугата за управление на извънредни ситуации на „Коперник“.
ЕС е готов също така да подкрепи засегнатите в Сирия чрез своите програми за хуманитарна помощ. 
Мислите ни са с всички, които са загубили близките си, и с екипите за първа помощ, които работят за спасяването на човешки живот.
Публикацията е изготвена с подкрепата на център "Европа Директно" - Шумен
 
 


Прочетете също
Top