Шумен  4 °CВторник, 27- ми Февруари
USD  1.80228 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Тони Теллалов е новият носител на наградата „Иван Пейчев“

Тони Теллалов е новият носител на наградата „Иван Пейчев“ Източник: Община Шумен

Култура

Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ за 2021 година ще бъде връчена на Тони Теллалов за най-новата му стихосбирка „Парче от икона“. 
Тони Теллалов е познат на шуменската литературна общeственост. Той е автор на 8 стихосбирки. Носител е на национални награди за поезия и проза, на наградата на Община Шумен за литература, редактор и съставител е на поетични книги, литературни сборници и алманаси. Член е на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите в Шумен. 
За участие в тазгодишното издание на конкурса са изпратени 20 творби. Жури с председател Антонин Горчев, председател на Дружеството на писателите в Шумен, оценява текстовете. Членове на журито са литературоведите проф. Михаил Неделчев и проф. Добрин Добрев, Мирела Иванова (поетеса и преводач) от Сдружението на българските писатели, литературният критик Иван Карадочев, проф. Евдокия Борисова от Шуменския университет, носителите на наградата от конкурса за 2019 и 2017 г. Кристин Димитрова и Петър Чухов, както и представител на общината – Даниела Вичева, старши експерт в отдел „Култура, младежки дейности и спорт“.
Връчването на наградата ще се състои на 16 декември,  рождената дата на Иван Пейчев. В 16.30 часа по традиция ще бъдат поднесени цветя пред паметника на поета. Церемонията ще продължи от 17.00 часа в танцувалната зала на Общинския младежки дом.
Победителят в тазгодишното издание на конкурса Тони Теллалов ще получи грамота и плакет – статуетка със златно перо, изработена от Валерий Желязков, и 3000 лева – левовата равностойност на наградата. 
Конкурсът, посветен на Иван Пейчев, се провежда на всеки две години от 2005-та насам в Шумен – родното място на поета. 
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top