Шумен  13 °CПетък, 24- ти Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Съветник от ДПС дарява за църква, приканва и колеги

Съветник от ДПС дарява за църква, приканва и колеги Източник: Снимка: Фейсбук

Шумен

Общинският съветник от ДПС Сунай Садък е подписал декларация-съгласие, че ще дарява 50 лв. от всяко свое месечно възнаграждение за дострояването на църквата в село Вехтово. Първата вноска по сметката на православен храм "Св.вмчк Димитър" вече е направена. Садък призовава и колегите му - още 40 общински съветници да бъдат съпричастни. На последната сесия на Общинския съвет в края на февруари той предложи всички да дарят увеличението на заплатите си за завършване на храма. Идеята не се превърна в решение, а колегите му казаха, че дарението е индивидуален акт и всеки сам взема решение за него. Оказа се, че някои не са и чували за дългата сага около градежа на храма във Вехтово.
След заседанието Садък предложил на юристите и счетоводния отдел на общината да изготвят декларацията-съгласие и тези дни стандартният формуляр е бил разпратен до общинските съветници на техните електронни адреси. В четвъртък съветниците са събират на поредна сесия. Колко ще се отзоват, ще подпишат декларацията и ще решат да отделят средства, ще стане ясно в следващите дни. "Дори и 10-15 души да го направят, е успех. Не е прецедент общинските съвети да подпомагат подобни иницативи, в страната това се прави", каза Садък пред Инфо Шумен.Градежът на църквата в село Вехтово стартира през ноември м.г., а първият камък беше положен още преди 4 г. Вехтовчани започнаха с налични към 50 000 лв., събирани лев по лев. Възрастните в селото и християни, и мюсюлмани отделяли от години от всяка пенсия и ги внасяли по банковата сметка, от дирекция "Вероизповедания" ги подкрепиха с 8 000 лв., местен човек, вече свещеник в столицата преведе 10 000 лв. Градежът расте, но е изчислено, че целият храм ще коства около 130 000 лв. Затова събирането на средства продължава.
Десетилетия наред във Вехтово хората са се молили в кирпичена църква, бивша пивница, но пригодена за християнски ритуали. Постройката вече е опасна, затова местните хора копнеят за нова църква.
Можете да ги подкрепите: Банка ДСК BG58STSA93000021103918
STSABGSF
Православен храм "Св.вмчк Димитър"

 
 


Прочетете също
Област 17.05.2024 г. 17:19:26 ч.
Top