Шумен  1 °CВторник, 12- ти Декември
USD  1.81819 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Съветници от Велики Преслав поискаха прокурорски проверки за обществените поръчки

Съветници от Велики Преслав поискаха прокурорски проверки за обществените поръчки Източник: Снимка: архив infoshumen.info

Област

Общинският съвет във Велики Преслав заседава днес извънредно заради искането на съветници от ГЕРБ, ДПС и "Обединени земеделци" оставки да подадат всички техни колеги, чиито гласове за разпознати в аудиозаписи в социалната мрежа. Единият от тях Валентин Тончев от АБВ вече е изключен от партията. В докладна се настоява виновните за корупционни практики при възлагане на обществени поръчки да понесат политическа и морална отговорност.
В прав текст беше поискано обяснение от "героите в записите", съобщиха за infoshumen съветници.
Сесията мина на фона на взаимни обвинения и остри критики. Независимо от това, местният парламент реши:
Да се сезира Районна прокуратура Велики Преслав,  Окръжна прокуратура Шумен и Главния прокурор с настояване да се извърши цялостна проверка за установяване на конфликт на интереси при възлагане на обществени поръчки за периода 2015 - 2018 г.
Да се сезира Комисията по корупция за свързани лица, политическа зависимост зам.кмет и общински съветници от партия АБВ за същия тригодишен период.
Да бъде уведомена Районна прокуратура Велики Преслав и Специализирана прокуратура в София за наличие на запис в електронни сайтове относно нарушение на нормативната база при възлагане на обществени поръчки 2015 - 2018 г.
По предложение на съветника от Обединени земеделци Станислав Йорданов, беше гласувано и важно решение - да бъде представен доклад за дейността на Общинска администрация, относно съдържащата се в записите информация при реализиране на обществените поръчки.
"Аз искам да продължи дебата върху случая, защото се касае за огровен скандал. Нека да стане ясно дали общинска администрация е създала условия за корупционни практики. Вече цяла България говори за тази срамна история, вместо за историческото минало и величие на Велики Преслав", заяви за infoshumen Станислав Йорданов.
Четиримата общински съветници от БСП не присъстваха в залата.
 
 


Прочетете също
Top