Шумен  14 °CСъбота, 30- ти Май
USD  1.75631 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Съвестни хора спасиха две защитени птици

Съвестни хора спасиха две защитени птици Източник: Снимка: infoshumen.info

Област

Щъркел и керкенез с наранявания, които били обречени да погинат, ако не бъдат излекувани, са били спасени от съвестни хора. Те подали сигнал за бедстващите птици до Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Шумен през почивните дни и спасители веднага се отзовали.
Първият сигнал бил за щъркел със счупен крак, забелязан от шофьор по пътя между търговищките села  Алваново и Пробуда. Той първо откарал птицата  по своя инициатива във ветеринарна клиника в Търговище, а по-късно бил подаден сигнал и до екоинспекторите.
Вторият сигнал бил за пострадал керкенез в района на шуменското село Панайот Волов. Мъж забелязал едрата птица на поляна, докато се разхождал. Керкенезът бил паднал, защото имал наранен крак и крило.
И двете птици са защитени от Закона за биологичното разнообразие, и са изпратени за лечение и отглеждане в Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора, съобщават от РИОСВ-Шумен.
Зеленият телефон, на който може да подавате сигнали до екоинспекцията е 054/874 913 или 0885/750 274, а в извън работно време, ползвайте 112.
 
 


Прочетете също
Top