Шумен  23 °CЧетв, 22- ри Август
USD  1.76137 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Съкровище се върна в Преслав след 50 години

Съкровище се върна в Преслав след 50 години Източник: Снимка: Музей-Велики Преслав

Култура

В старата столица Велики Преслав за първи път след откриването му преди близо 50 г. ще бъде показано Малкото преславско съкровище. Тази вечер от 18 часа, в Европейската нощ на музеите, всеки ще може да го види за първи път в трезора на Археологическия музей. Каменното ковчедже - тайник, издълбано в средата и затворено с кръгло каменно капаче, е пълно със златни и сребърни накити, и монети. То ще остане чак до 6 септември, каза директорът Пламен Славов.
Десет предмета, датирани от XIII век, са били скрити в нетрадиционния сейф - две сребърни гривни, два чифта обеци, от които едните златни, а другите сребърни с позлата, както и три златни и една сръбърна монета.
Открити са през 1971 г. при редовни археологически разкопки в дворцовата част от екип, в който участва проф. Маргарита Ваклинова. До днес скъпоценностите са били в Националния исторически музей, а сега се завръщат на мястото на откриването им.
Каменният сейф е бил вграден в стена по онова време, за да не прави впечатление и така е останал скрит в руините столетия. По онова време столица вече е Търново, но Преслав остава важен център с управител. Най-вероятно съкровището е укрито от представители на висшето съсловие.
Още един уникат ще видят посетителите на музея в старата столица в нощта на музеите – манастирски слънчев часовник от IX – X век, който е бил инкрустиран в стена на манастир край село Невша. Неговите стрелки са хвърляли сянка върху вдлъбнатини.


Прочетете също
Top