Шумен  11 °CНеделя, 29- ти Ноември
USD  1.64052 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Съдът върна д-р Авджъ като кандидат за съветник

Съдът върна д-р Авджъ като кандидат за съветник Източник: Снимка: infoshumen.info

Политика

Административният съд в Шумен отмени днес решение на Общинска избирателна комисия - Нови пазар, с което е заличена регистрацията на д-р Хамди Авджъ, като кандидат за общински съветник, предложен от ПП "ГЕРБ". Решението на магистратите е окончателно, съобщават от пресцентъра на съда.
На 3 октомври ОИК-Нови пазар заличава регистрацията на д-р Авджъ, като анулира и издаденото му удостоверение. Решението на ОИК-Нови пазар е издадено след получено съобщение от ЦИК, в което е посочено, че кандидатът за общински съветник не отговаря на условията - да има постоянен и настоящ адрес на територията на страната, като поне единият от тях да е на територията на съответния избирателен район към 26.04.2019 г.
За да отмени решението на ОИК-Нови пазар съдът е констатирал, че д-р Авджъ е с постоянен адрес в град Нови пазар, както и че от февруари 2018 г. е заличена регистрацията му по настоящ адрес във Варна, където е учил. С факта на заличаването на регистрацията по настоящ адрес по силата на закона бива възстановен предходния настоящ адрес, който се е намирал в град Нови пазар. Съдът е констатирал още, че в периода от заличаването на настоящия му адрес до 01.10.2019 г., когато са били подадени документи от лицето за регистрация на настоящ адрес, той не е имал друг настоящ адрес извън страната.
Това мотивира съдът да приеме, че кандидатът отговаря на изискванията на Изборния кодекс, оповестяват от Административен съд-Шумен.
 
 


Прочетете също
Top