Шумен  9 °CЧетв, 15- ти Април
USD  1.63476 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Събират филми за шестото издание на "Кино в длан"

Събират филми за шестото издание на "Кино в длан" Източник: НЧ "Добри Войников-1856"

Култура

До 31 май 2021 г. е срокът за изпращане на филми за шестото издание на фестивала "Кино в длан". Наградите за най-добрите продукции са мобилни телефони и таблети, има и една парична, съобщават организаторите от НЧ "Добри Войников - 1865". 
"Няма да се откажем, защото вярваме, че изкуството е по-силно от епидемията и животът може и трябва да продължи нормалния си ход", казва председателят на журито Александър Донев в обръщение към участниците. По негови думи сложната епидемична обстановка е провалила официалното награждаване на победителите от предишното издание на фестивала, но организаторите се надяват това да стане тази година през май.
"Кино в длан" е първият у нас фестивал за краткометражни филми, заснети с мобилно устройство с вградена камера. Първото му издание се проведе през 2015 г. и за него бяха получени над 120 заглавия. През 2020-та, когато беше въведена нова категория "Живот в карантина", участваха 95 филма и 13 бяха наградени.
По регламент във фестивала могат да участват както български, така и автори от чужбина. Според техническите правила видоеклиповете трябва да са във формат mp4, да са  предварително монтирани и с времетраене до 5 минути. Чуждоезиковите филми трябва да имат анотация и на български език. Един автор или авторски екип може да участва с не повече от 3 филма. Пълните правила са на на сайта mkino.org, където става и самата регистрация.
Организатор на фестивала на мобилното кино е шуменското НЧ "Добри Войников - 1865", а негови партньори са Община Шумен, Съюзът на народните читалища, Шуменският университет, НАТФИЗ, УНИБИТ, Теленор, Huawei.
Инфо Шумен 
 
 
 


Прочетете също
Top