Шумен  18 °CСъбота, 6- ти Юни
USD  1.72624 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Студент дари инвалидна платформа на Старческия дом

Студент дари инвалидна платформа на Старческия дом Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Студент от специалност "Социална педагогика" дари модерна платформа за инвалидни колички на Старческия дом в Шумен. С нея ще бъде оборудван служебният бус "Мерцедес" на дома и в него ще могат лесно и сигурно да се качват възрастните хора с двигателни затруднения. От 105 души в дома, близо 60 човека ще разчитат на новата екстра, каза директорът Милена Събева и сърдечно благодари за жеста на Стоян Стоянов.
"Щастлив съм, че помагам. Така сбъдвам желанието на шуменски емигранти в Англия, които предоставят безвъзмездно платформата и поискаха тя да се реализира на правилното място. Къде другаде, ако не в Старческия дом?..", каза дарителят пред Инфо Шумен. Той пътува често до Англия и сам транспортирал платформата, днес ще помогне и за монтажа й.

Не иска да коментира цена, всеки знае, че подобни екстри са скъпи. Бордът е американски, електрически, с дистанционно задвижване, с товароподемност 350 кг. Качва инвалидната количка, после дава възможност за сигурното й закрепяне по време на превоз.
До момента домът не е имал такова оборудване, а сега то ще даде възможност на трудно подвижните баби и дядовци, които изобщо не са успявали да се качат във возилото, безопасно да пътуват до здравни, културни и социални институции.

Стоян е 4-ти курс в Шуменския университет "Еп.Константин Преславски" и вече завършва обучението си, по време на което е посещавал много социални институции. Негов близък също живее в социална институции и тези неволи са му близки. Стоян казва, че е възможно да спре да пътува и да работи по специалността си. За това настояват и неговите преподаватели и във вторник доц.Живко Жечев беше в Дома заедно с възпитаника си. Стоян казва, че в Холандия е виждал най-добрите примери за подкрепа на инвалиди.
 
 


Прочетете също
Top