Шумен  13 °CПетък, 24- ти Май
USD  1.80194 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Среща с летец и изложба на изтребители

Среща с летец и изложба на изтребители Източник: Снимка: Военно окръжие и infoshumen.info

Шумен

Един от най-добрите пилоти на МиГ-29 в България майор Стоян Петков от авиобаза Граф Игнатиево гостува днес в Шумен. Срещата с него е в 18 часа във Военния клуб в Шумен, а идеята е за публично представяне на специалността летец - пилот. Входът е свободен, съобщават от Военното окръжие, което е организатор на срещата. Ученици, студенти, жители и гости на Шумен ще имат възможността да се запознаят с майор Стоян Петков и да му задават въпроси. Той ще ви разкаже как се управлява боен самолет, ще сподели и за всички предизвикателствата пред един летец - пилот.

Майор Петков е на 37 г., завършил е Националния военен университет в Долна Митрополия, както и Военновъздушен командно-щабен колеж на САЩ в база Максуел, Алабама през 2017 г. Той е магистър по военно изкуство и наука. Летателната му биография включва: военен летец-пилот I-ви клас; летял е на самолети Л-39ЗА, PC-9M, C-172P/R, T-6A, МиГ-29. От 2010 г. лети на изтребител МиГ-29 в авиобаза Граф Игнатиево. Носител на "Почетна значка на Министерство на отбраната" - II степен.

Във фоайето на Военния клуб в Шумен ще бъде подредена и атрактивна изложба с част от завидната колекция на шуменеца о.з.полк. Дишко Иванов. Познавачи и ценители ще видят макети на летателна техника от миналото, настоящето и бъдещето на българските ВВС.
 
 


Прочетете също
Област 17.05.2024 г. 17:19:26 ч.
Top