Шумен  1 °CВторник, 12- ти Декември
USD  1.81819 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Славейков-син влиза в Двора на кирилицата

Славейков-син влиза в Двора на кирилицата Източник: Снимка: Двор на кирилицата

Култура

Паметник на поета Пенчо Славейков ще бъде открит в Двора на кирилицата във вторник. Бюстът на бележитият творец се открива във вторник с тържествена церемония. Той е изваян от майсторските ръце на скулптора Валентин Старчев, създател и на паметника на Капитан Петко Войвода в Рим. Шепа земя от родна Трявна ще бъде положена под постамента, каквато е традицията за всеки творец, каза собственикът на уникалния културно-исторически комплекс Карен Алексанян пред Инфо Шумен.

Наши изпълнители и два московски състава са поканени за откриването, което ще върви при вход свободен.
От Двора на кирилицата припомнят, че през септември м.г. в Алеята на писателите влезе и бюст-паметникът на Петко Славейков. Той бе дарен от пенсионираната шуменска учителка Йорданка Савова, която финансира изграждането на пет паметника в уникалната Алея. Негов ваятел е доайенът на съвременното монументално изкуство Величко Минеков.
Алеята на писателите представя автори, творили на кирилица от цял свят. Славейков-син е 39-ия поред. Същевременно тя вече е и уникална скулптурна школа, защото са привлечени скулптори със световна известност.
 
 


Прочетете също
Top