Шумен  16 °CПон, 27- ми Юни
USD  1.85845 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Шуменският университет отбеляза патронния си празник

Шуменският университет отбеляза патронния си празник Източник: ШУ "Епископ К. Преславски"

Шумен

Академичната общност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ отбеляза в деня на Светите равноапостолни Константин и Елена Патронния си празник с вълнуващо тържество и церемония по промоция на абсолвентите от Випуск 2021. Заради противоепидемичните мерки в края на 2021 г., церемонията отново се организира днес, а не в навечерието на 8 декември.
Тържеството започна с ректорско шествие под звуците на студентския химн и ритуал по вдигане на знамената. Знамето на Република България издигна Андрей Андреев, който е студент в магистърска програма Културно-историческо наследство и туризъм. Само преди седмица Андрей спечели с разказа си „Първият“ първото място в направление Белетристика на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. Знамето на Европейския съюз издигна Тонислав Троев –  студент втори курс, специалност Компютърна информатика, капитан на отбора ни по програмиране, който стана вицешампион на трийсет и четвъртата републиканска студентска олимпиада по програмиране в конкуренцията на 14 отбора. Знамето на Шуменския университет има честта да издигне Зийнеб Ахмед, студентка във втори курс, специалност Приложна лингвистика – английски и руски език. Зийнеб е с отличен успех, участия в различни международни и национални прояви, със забележително представяне в международен конкурс за участие във форум „Младежки семинар на русисти-филолози от балканските страни“, а на 24 май ще й бъде връчена Наградата на Шумен за студент на годината в областта на хуманитарните и педагогическите науки.

Представители на основните структурни звена в Шуменския университет поднесоха цветя на признателност пред паметника-свитък с думите на Епископ Константин Преславски, а Петя Петрова, студентка в IV курс, специалност Българска филология, поднесе думите на патрона от „Благослов“: Да послушаме и да се удивим на милостта и човеколюбието Божие – той заради нас се преклони и слезе от небесата, за да се изчистят нашите души от греховете.…Затова ни е сътворил, за да създаваме добро, а не лукавство и не завист – създадени сме, за да вършим добри дела….
С думи за вярата се обърна към присъстващите в празничното си слово председателят на Общото събрание на Университета доц. д-р Юрий Проданов: Какво събира хората заедно в един празничен ден, ако не вярата и упованието в нещо, което могат, искат и трябва да следват. Вярата, че знанието е сила, врата и път към онова постоянно и вечно утре, утре, утре, което търсим с надеждата, че ще бъдем по-добре и по-добри. Вярата, че човекът до нас, приятелите, семейството, учителят, съратникът ще ни бъдат подкрепа и рамо в чудното предизвикателство, наречено живот. Пожелавам на всички вас да оставяте след себе си добрите плодове, следствие на наученото в аудиториите на нашия Университет. Както неусетно, постоянно и мъдро прави това разлистеното дърво в двора ви или на улицата, по която минавате. Всички ние ви пожелаваме здравето, необходимо, за да се случва това. Всички ние ви пожелаваме мъдростта да не разпилявате време, способности и умение, за да успявате. Всички ние вярваме във вас, защото както е речено: „Добрият ученик хвали учителя си“. Значи това е начин все още и ние да вярваме в себе си. Нека Светите Константин и Елена и Епископ Константин Преславски бдят над пътя ви! Нека добрите спомени и доброто, научено тук, винаги ви връщат към времето, споделено в Шуменския университет.
Приветствие към всички отправи и Ректорът проф. д.и.н. Георги Колев: Мисля, че днес смело можем да заявим, че всеки един от възпитаниците на Шуменски университет може да се гордее, че  е достоен последовател на името и делото на Епископ Константни Преславски. Скъпи абсолвенти, сега е моментът да благодарите на вашите преподаватели, които ви дадоха онези  знания и умения, които ще са ви необходими, за да продължите напред във вашия професионален живот. Честит празник и на добър час!
Всички присъстващи абсолвенти положиха клетвата за вярност към делото на Епископ Константин Преславски, а Саня Симеонова, която се дипломира в магистърска програма Иновации в началното образование, поздрави от името на випуск 2021 на Шуменския университет. Искам да изразя безкрайната ни признателност към преподавателите на Шуменския университет. Това са професионалисти, които доказано успяват да се справят безупречно в това непредвидимо съвремие. Преподаватели, работещи неуморно в името на нашето бъдеще. И Хора, които успяват да ни предадат емоцията и сериозността на избраната от нас професия!Благодарим Ви! Бъдете здрави и нека тази емоция я има занапред!, сподели Саня Симеонова.
Поздравителни адреси и цветя изпратиха кметът на община Шумен Любомир Христов, ръководството на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“-Шумен и на училище „Джордж Байрон“-гр. Варна, директорът на Българската телеграфна агенция Красимир Вълчев.
 
 


Прочетете също
Top