Шумен  4 °CВторник, 27- ми Февруари
USD  1.80228 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Шуменският музей гостува с изложба в Дебрецен

Шуменският музей гостува с изложба в Дебрецен Източник: Снимка: РИМ-Шумен

Шумен

Регионалният исторически музей в Шумен гостува с фотодокументална изложба "Къща музей "Лайош Кошут" - културен мост между две държави" в Дери музей, Дебрецен. Експозицията беше открита от директора д-р Даниел Руменов. Събитието в неделя вечерта беше съпроводено и с концерт, дегустации и детска работилница за мартеници. Инициативата е част от културната програма на Българското самоуправление в Дебрецен и градския Исторически музей по случай Деня на българо-унгарската дружба и борбата за свобода през 1848 г.
Шуменската изложба разкрива историята на основаването на мемориалната къща на унгарския революционер Лайош Кошут в Шумен и събития, които го последват. Обръща внимание на Българо-унгарското дружество в града и неговите дейности. Акцентира и върху приноса на исторически личности, свързани с културните отношения между двете държави - проф. Геза Фехер, Стилиян Чилингиров, Милица Козарева, Димитър и Владимир Вичеви. Специално за събитието е разработен QR код, даващ достъп до унгарски превод на книгата на Стилиян Чилингиров "Маджари и поляци в Шумен", предоставен от Унгарския културен институт "Балаши" - София.
На гостите на събитието в Дери музей д-р Руменов представи историческото наследство на Шумен и региона. Местните танцови ансамбли "Янтра" и "Росица", и певицата Нели Шаш веселиха гостите. Откриването беше съпроводено и с дегустация на наши традиционни кулинарни продукти, а най-малките посетители на музея изработваха мартенички и лястовички. Представители на двата музея и на Българското самоуправление в Дебрецен наградиха най-добрите участници в конкурса за рисунка "Лятно приключение в България".
 
 
 


Прочетете също
Top