Шумен  9 °CСряда, 14- ти Април
USD  1.63476 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

За 3 март отслужиха молитва в "Свето Възнесение Господне"

За 3 март отслужиха молитва в "Свето Възнесение Господне" Източник: Община Шумен

Шумен

Със заупокойна молитва и молебен за здраве в храма „Свето Възнесение Господне" започна честването на Трети март в Шумен. Архиерейският наместник Димитър в съслужение със свещеници от храмовете в града отслужиха панихида в памет на загиналите войни и опълченци  за освобождението на България.
На церемонията присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител Стефан Желев, народните представители Румен Генов, Димитър Александров, председателят на Общинския съвет Красимир Минчев, представители на общинското ръководство, културни, просветни, военни, патриотични организации и граждани.
Националният празник е онази пресечна точка, която ни обединява като народ, който има своето общо минало, своите герои, своята вековна история от победи и възходи. Трети март е символът на нашето обединение и на това, че ние трябва заедно да градим своето бъдеще.
В обръщението си към присъстващите в храма „Свето Възнесение Господне“ отец Димитър припомни, че на тази дата си спомняме паметта на нашите деди, които са преминали през много трудности и страдания през вековете. Почитаме паметта на героите, на всички военачалници и войни, които са отдали живота си за свободата на България. Тази България, в която днес ние живеем свободно и трябва да продължим да градим.
След църковната служба пред паметните плочи на българските опълченци и капитан Колесников в двора на храма бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност пред подвига на героите.
За трета поредна година Община Шумен, Факултетът „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“ и Командването на шуменския военен гарнизон организират тържествена заря-проверка пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“. Ритуалът ще започне в 18.30 часа с участието на представителни роти от Шуменския гарнизон и курсанти от Факултета по артилерия, ПВО и КИС.
Инфо Шумен 
 
 


Прочетете също
Top