Шумен  1 °CСряда, 1- ви Април
USD  1.78517 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Шуменци дружно прогониха злото и зимата

Шуменци дружно прогониха злото и зимата Източник: Снимка Инфо Шумен

Култура

Три празника в едно сляха шуменци тази вечер, ритуално прогониха злото и зимата, и сториха път на пролетта. Домакин на традиционното честване на Сирни заговезни, Масленица и Кукеровден беше НЧ "Добри Войников - 1856". Кукерите от квартал "Макак" звънко и зрелищно обикаляха, а след тях беше запалено чучело на Масленицата. Десетки, млади и стари се престрашиха да прескачат огъня за здраве. На празника не липсваше и угощение - всевъзможни вкусотии от палачинки до погачи, подсладени с мед.

Двата празника Масленица и Сирни заговезни си приличат. Руският обаче е цяла седмица. Всеки ден има свое название и се спазват различни обичаи. Четвъртък е разгуляй, започва голямата веселба, панаири, състезания и шуменци днес го спазиха. Неделята пък, е определена като ден за прошка, а това съвпада с българските Сирни Заговезни.

Не забравяйте да вземете прошка, призоваха организаторите. Млади от стари, деца от родители. Волно или неволно сгрешили.
Организатори на хубавата традиция, освен читалището, са и Руски клуб "Славяни 2000", НЧ "Напредък 1869", Съюза на българските пчелари - Шумен и НЧ "Просвета-1926" в кв."Макак".
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top