Шумен  25 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Шуменци дариха кръв за над 100 нуждаещи се

Шуменци дариха кръв за над 100 нуждаещи се Източник: Снимка: Военно окръжие

Шумен

При неочаквано висока активност премина кръводарителната акция на Военното окръжие в Шумен днес. Донорите бяха толкова много, че ще помогнат за спасяване на над 100 нуждаещи се. Това стана ясно на финала на кампанията и шуменци наистина показаха, че са верни на призива на Васил Левски "Дела трябват, а не думи".

Ваенното окръжие организира акцията нарочно в деня, в който се честват 182 години от рождението на Апостола на свободата и 141 години от Освобождението на Шумен. Домакин беше Военният клуб в Шумен, а доброто се осъществи от екипа на д-р Емил Качамилски от Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия-София.

Доброволците бяха на линия още в 8 часа сутринта, като само за първия половин час шестима дариха кръв, а други чакаха, за да им бъдат направени задължителните изследвания, измерване на кръвно, пулс...  Всеки решил да се включи в акцията попълваше въпросник по инструкции на Кристина Банева, медицински лаборант.
Повечето от доброволците бяха млади хора - студенти, курсанти, дори нашенци, които живеят в чужбина. Както военнослужещи, така и много цивилни граждани подкрепиха инициативата. Всеки от дарителите дойде със свой мотив - някои бяха преживели нуждата от кръв, други са търсили спасение за свои близки и знаят, че е трудно, трети от съпричастност. 

Така шуменци помогнаха на пациенти от цялата страна. Освен за нуждите на ВМА, Центърът по трансфузионна хематология подпомага и други лечебни заведения, които имат договор със Здравната каса. 
Всеки донор в Шумен получи билет за двама за кино, за филма "Робин Худ".
 
 


Прочетете също
Top