Шумен  -2 °CНеделя, 10- ти Декември
USD  1.81482 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Шуменче с бронз от президентското състезание "Пазим езика си"

Шуменче с бронз от президентското състезание  "Пазим езика си" Източник: Снимки: СУ "Сава Доброплодни"

Шумен

Шестокласничката Симона Александрова от СУ "Сава Доброплодни" е сред победителите в националното състезание по правопис "Пазим езика си" за деца от пети и шести клас. Финалният тур на конкурса, организиран от сдружение "Живата вода на България" с председател съпругата на президента Десислава Радева, се проведе в Софийския университет вчера. Надпреварата беше уважена и от държавния глава Румен Радев.
Шуменката Симона беше сред 14-те финалисти от цялата страна, които показаха най-добри резултати на 20 април в първия кръг на надпреварата, в която са участвали 4500 ученици от цялата страна.
След решаващия тур в събота фаворит сред състезателите от VI клас е Рафаела Панайотова от СУ "Отец Паисий", град Куклен.  Втора е Ралица Раева от 163 ОУ "Черноризец Храбър", София, а трета е Симона Александрова от СУ "Сава Доброплодни", Шумен, съобщават организаторите.

Учениците преминали през две задачи. Първо трябвало да покажат знания по правопис и пунктуация, като избират в кои отговори има или няма допусната грешка. Във втората - подреждали смислово изречения от текст на Николай Хайтов. Били оценявани в реално време от авторитетно жури, под председателството на проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ. Всички участници получили книги на български автори и речници по правопис от БАН. 
Това не е първа награда за шуменката Симона /първа вляво на снимката б.а./ за тази година - тя спечели бронзова грамота и от Националното състезание по български език "Любословие". Преподавател по български език и литература на победителката е Нора Баланска.
 
 


Прочетете също
Top