Шумен  17 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Шуменче на 4 години чете и смята до 100

Шуменче на 4 години чете и смята до 100 Източник: Снимки: infoshumen.info

Шумен

Малкият Джем от Шумен все още не е навършил 5 г., до рождения му ден има два месеца, а вече чете, пише и умее да смята до 100. Записан е в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" от два дни и я посещава за втори път. Регистрирали го в петък, взел 3 книги /"Патиланци", "Маша и Мечока" и "Франклин" б.а./ и навръх празника на детето 1 юни, дойде да ги върне. "Прочете ги за една вечер и днес цял ден ден не е излизал", казва майка му Фатме. Голямата страст на детето обаче, е математиката и в събота дойде специално за книжки с логически задачки. Искрено изненада библиотекарите как да задоволят интереса му.
"Спомням си за момиченце, малко по-голямо от 5 години. Много хубаво четеше - първо наум и после изговаряше наведнъж цялото изречение", разказва Елена Петрова, докато подава на Джем листа, в който е вписала заетите книжки. Той пък държи сам да го подпише и старателно си изписва трите имена с печатни букви.

Джем дойде в библиотеката със сестра си деветокласничката Едже/вляво/ и мама Фатме, но сам се разписа
"Толкова малък и страстен математик не сме имали", добавя и Таня Вътова, която препоръча на хлапака да решава "Главоблъсканици".
Още на година Джем се заел първо с числата, после с буквите. И до днес е много любознателен и докато не му дадеш отговор на въпроса, не спира да пита, разказва Фатме, която е бивш учител. Когато навършил 3 г., започнала да го запознава с книжки с текст и най-сериозно го заинтригувала "Снежанка и седемте джуджета", защото е възпитаник на група "Снежанка" в ДГ "Братя Грим". На финала на приказката заключил: "Мамо, тук има 7 Снежанки и 35 джуджета". Защото следил сюжета и стриктно броил по страниците...
След три месеца посещения в частна школа по математика Джем вече има документ за овладяно първо ниво и ще продължава напред.
 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top