Шумен  26 °CСъбота, 6- ти Юни
USD  1.72624 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Шумен празнува! Наградиха достойни и почетни шуменци

Шумен празнува! Наградиха достойни и почетни шуменци Източник: Снимки: infoshumen.info

Шумен

Днес Шумен е още по-празнично шумен. Честваме Деня на Шумен, празникът на Светите братя Кирил и Методий. Тържествата стартираха с издигане на националния трибагреник, знамето на ЕС и на Шумен пред сградата на общината.

Церемонията уважиха много граждани, но най-развълнувани бяха децата, които спонтанно подеха химна "Оттука започва България".
Кметът Любомир Христов поздрави съгражданите си и пожела на всички весел празник, а по време на тържествената сесия в зала 363 най-изненадващо реши да не произнася натруфено слово, а да разкаже за вълнуващо признание.

Когато посрещнал т.г. делегация от далечна Якутия /там пишат на кирилица б.а./, ректорката на тамошен университет благодарила чрез него на всички българи за делото на Кирил и Методий. "Сподели, че сме велика нация, дала огромно богатство на света", разказа Христов.
Празникът беше уважен от шуменските депутати Димитър Александров, д-р Румен Генов, Иван Иванов и Емил Димитров, гостува и народният представител Валери Симеонов, но до политически речи не се стигна.

И както подобава на празник, Шумен отличи с награди своите най-достойни личности с принос за изкуството и културата на града. Творецът Марияна Костова беше наградена за стихосбирката си „Сезони на глухарчето“. В раздел „Театър“ награда спечели екипът на спектакъла „Нирвана“. Индивидуалният приз за театър под бурни аплодисмени взе Стефани Лечева, която има над 100 роли и заслужената любов на публиката. Смесен хор „Родни звуци“ взе награда в раздел "Музика". Отличена бе и танцова формация „Емоушън“, а от ръководството й обещаха да се грижат все така за младежите на Шумен. В раздел „Архитектура“ наградата отиде при талантливите баща и син Красимир Генов и Явор Генов. В раздел „Изобразително изкуство“ индивидуална награда получи художникът Красимир Арсов. Колективният приз беше връчен на катедра „Визуални изкуства, теория и методика“ към Шуменския университет за изложбата „Код визуално“. В раздел „Дейци на културата" колективната награда получи НЧ „Напредък". За фотография беше награден дългогодишният фотограф Огнян Блъсков, автор на бизнес-каталога „Индустрията на Шумен“.

От днес Шумен има и двама нови почетни граждани - треньорът-ветеран по вдигане на тежести Иван Лечев и дългогодишният председател на киноклуб "Мадарски конник" и общественик Нико Майеров. И двамата пожелаха дълголетие на празника на Шумен, с каквото ги е дарила и тяхната съдба.
 
 


Прочетете също
Top