Шумен  17 °CПон, 27- ми Май
USD  1.80377 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Шумен отново ще е домакин на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература

Шумен отново ще е домакин на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература Източник: Община Шумен

Култура

Рецитатори от цялата страна ще пристигнат в Шумен за участие в ХХIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Организатори са община Шумен и Институт Лист-Унгарски културен институт-София. Рецитаторите ще могат да се изявят от 19 до 21 април на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“.
Тазгодишното издание е посветено на 95-годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес и 115-годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров.
112 ученици, студенти, артисти и непрофесионалисти са подали заявки за участие в 29-то издание на конкурса. Участниците, които ще изпълнят по свой избор произведения от унгарската и българската поезия са 83-ма. Тази година участниците в раздел „Дигитална поезия с Новател“ са 29. Печелившите клипове ще бъдат качени на YouTube страницата на сайта на Институт Лист-София.
За всички победители са предвидени парични награди, а голямата награда за изключително художествено изпълнение „Владимир Трандафилов“ е на стойност 1500 лв. Официални гости на събитието ще са Бернадет Колар - зам.-ръководител на Посолството на Унгария в София и Сандра Мишкеди - директор на Институт Лист- Унгарски културен институт-София.
На 19 април от 18.00 ч. е официалното откриване на конкурса пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“.
Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на Община Дебрецен, Съюзът на артистите в България, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Български културен институт-Будапеща, семейство Поповски, Къща музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“.
Повече информация за конкурса e публикувана в сайта на Община Шумен, раздел „Култура, младежки дейности и спорт“, в секция „Култура“.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Шумен 24.05.2024 г. 14:15:58 ч.
Top