Шумен  20 °CСряда, 19- ти Юни
USD  1.82532 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Шумен отбелязва 24 май

Шумен отбелязва 24 май Източник: Община Шумен

Шумен

Денят-символ на българската духовност и на стремежа към знание чрез слово, наука и образование, бе отбелязан в Шумен с празнично шествие, започнало от пл. „Кристал”. Множество представителни блокове на образователни и културни институции в града ни извървяха пътя до сградата на Общината начело с иконата на Светите братя Кирил и Методий.
Под звуците на химна на 24 май - „Върви, народе възродени”, тържественото шествие водеха кметът проф. Христо Христов, областният управител проф. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник-кметове и общински съветници. Пешеходната зона по бул. „Славянски” се изпълни с множество участници в пъстрото шествие, посветено на един от най-светлите и обичани български празници.
В навечерието на празника, на официална церемония бяха обявени и наградите на Шумен в системата на образованието и науката за 2023 г. Кметът проф. Христо Христов и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова връчиха дипломи и плакети на наградените в десетте категории.
В категория „Ученик на годината в хуманитарната и природоматематическата област”: Весела Г. Николова - ученичка от ХІ клас на Профилирана природоматематическа гимназия  „Нанчо Попович”.
В категория „Ученик на годината в областта на изкуствата и спорта”: Мариян М. Петков - изявен спортист в областта на кик-бокса.
В категория „Ученик на годината в областта на професионалното обучение”: Христомир М. Харизанов - от Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев” - специалност „Приложно програмиране“.
В категория „Студент в областта на природните, математическите и техническите науки”: Тонислав С. Троев - студент 4 курс в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ - специалност „Компютърна информатика“.
В категория „Учител на годината в сферата на природните, математическите и техническите науки”: инж. Даринка Г. Вълкова - старши учител по технологии и предприемачество и информационни технологии в Природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“.
В категория „Учител на годината в сферата на хуманитарните науки”: Нора Д. Баланска - главен учител по български език и литература в СУ „Сава Доброплодни”.
В категория „Ученическа формация”: ИТ Академия към СУ „Сава Доброплодни”.
В категория „Педагогически колектив в системата на предучилищното образование”: Детска градина „Дружба”.
В категория „Педагогически колектив в системата на средното образование”: Средно училище „Панайот Волов”.
За „Академичен и научно-изследователски колектив в системата на висшето образование” е обявен Катедра „Биология” на Факултета по природни науки в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top