Шумен  26 °CСъбота, 20- ти Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Шумен чества 24 май

Шумен чества 24 май Източник: Община Шумен

Шумен

Хиляди деца и родители, учители и ученици, студенти, университетски преподаватели, просветни и културни дейци се включиха в празничното шествие, организирано от Община Шумен по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. По традиция шествието, начело с иконата на Св. Св. Кирил и Методий, тръгна от площад „Кристал“ и премина по булевард „Славянски“ до сградата на Община Шумен. Под звуците на химна на 24 май „Върви, народе, възродени“ централната част на града се изпълни от пищното шествие, в което участваха представителни блокове на висшите учебни заведения в града, детски градини, училища, читалища, просветни и културни организации, спортни клубове и школи по интереси. В шествието се включиха кметът Любомир Христов, областният управител проф. Христо Христов, народният представител Нели Димитрова, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник-кметове и общински съветници.След това на тържествена церемония пред сградата на Община Шумен кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова връчиха наградите на Шумен за постижения в областта на образованието и науката за 2022 г. Учители, ученици, студенти и преподаватели бяха отличени за своя принос и значими успехи в просветното дело. С почетно звание „Носител на златна значка на град Шумен“ беше удостоена проф. д-р Кина Вачкова, дългогодишен преподавател в ШУ „Еп. Константин Преславски“. Отличието й се присъжда за значителен принос за развитието на образованието, науката и културата в община Шумен, както и за активната й обществена дейност и във връзка с нейната 80-годишнина.

Отличието в категория „Ученик на годината в хуманитарната и природоматематическата област“ получи Деница Янкова от ППМГ „Нанчо Попович“. В категория „Ученик на годината в областта на изкуствата и спорта“ наградата е за Силвия Желева отново от ППМГ „Нанчо Попович“. Курсант Димитър Димов от Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“ беше удостоен с наградата в категория „Студент в областта на природните, математическите и технически науки“. Славея Семова, студентка във втори курс по специалността „Българистика и медии“ в ШУ „Еп. К. Преславски“ беше отличена в категория „Студент в областта на хуманитарните и педагогическите науки“. От името на Славея наградата получи доц. д-р Юрий Проданов, преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“.
Полина Николова, старши учител в ДГ „Братя Грим“ получи отличието в категория „Учител на годината в системата на предучилищното образование“.
Инж. Тонка Георгиева-Николова, старши учител по информационни технологии в ППМГ „Нанчо Попович“ взе наградата в категория „Учител на годината в сферата на природните, математическите и техническите науки“. Лина Янбастиева-Петрова, старши учител по английски език в СУ „Йоан Екзарх Български“ бе отличена в категория „Учител на годината в сферата на хуманитарните науки“. Директорът на ДГ „Латинка“ Яна Жечева получи наградата в категория „Директор/заместник-директор на детска градина“. В категория „директор/заместник-директор на училища, центрове за личностно развитие и специализирани обслужващи звена“ беше отличен Тихомир Трифонов, директор на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в село Царев брод.

Отборът по баскетбол на ШУ „Еп. Константин Преславски“ взе приза в категория „Студентска формация“. Наградата получи Янко Янков, преподавател в университета и треньор на отбора по баскетбол. Научният център „Преславска книжовна школа“ към ШУ „Еп. Константин Преславски“ беше отличен в категория „Академичен и научноизследователски екип в системата на висшето образование“. Наградата получи директорът на научния център проф. д-р Веселин Панайотов.
В празничната програма, посветена на 24 май, със свои изпълнения участваха и танцовите ансамбли „Веселяче“, „Пъргавелче“, „Звънче“ и „Мадара“, детският хор „Бодра песен“, смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ и хор „Планинско ехо".
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top