Шумен  4 °CВторник, 27- ми Февруари
USD  1.80228 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

ШУ с 4 нови специалности, обучава и инженери по СОТ

ШУ с 4 нови специалности, обучава и инженери по СОТ Източник: Снимка: infoshumen.info

Шумен

Шуменският университет "Еп.Константин Преславски" открива 4 нови специалности през тази година. Сред най-атрактивните е "сигнално-охранителни системи и сигурност". Завършилите я ще излязат от ВУЗ-а, освен специалисти по сигурност и инженери по сигнално-охранителни системи. Университетът има опит с обучение на кадри в сферата на сигурността и негови възпитаници вече са намерили успешна реализация във фирма "Телепол" и Държавната агенция по национална сигурност, каза за Инфо Шумен зам.ректорът доц.Константин Константинов.
Университетът отговаря и на "глада" за педагогически кадри, като открива спецалност "педагогика на обучение по природни науки", в която ще се подготвят учители по биология, химия и физика. Очаква се голям интерес и към новата специалност "руска филология и туризъм". Четвъртата специалност, която университетът предлага, е "българистика и медии". Учебният план е така направен, че ще се подготвят, освен медийни професионалисти и специалисти по български език и литература. По 4-те специалности има държавен прием и студентите ще заплащат ниски такси - от 175 лв. на семестър за "педагогика на обучението по природни науки" до 275 лв. за "сигнално-охранителни системи и сигурност".
В края на миналата седмица стана ясно, че ще бъде отрязан държавният прием на ВУЗ-а по други три специалности: "системи за сигурност", "връзки с обществеността" и "журналистика". Отпада държавният прием, но платеният остава, уточни доц.Константинов.
До момента в ШУ са проведени два предварителни изпита, на 13 април е следващата дата. Заедно с това е много голям интересът и към индивидуалните електронни изпити, при които кандидатът идва в удобно за него време и тестът върви на компютър в университета.
 
 


Прочетете също
Top