Шумен  1 °CСряда, 1- ви Април
USD  1.78517 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи youtube facebook twitter

Шият предпазни маски, задава се криза за медици

Шият предпазни маски, задава се криза за медици Източник: Снимка Инфо Шумен

Област

В Шумен има недостиг на предпазни средства - липсват маски в аптеките, както и дезинфектанти, свършват защитните облекла на медици в болниците. Това стана ясно днес по време на областния кризисен щаб за борба с коронавируса, председателстван от губернатора проф.Стефан Желев.

В Комплексния онкологичен център, където пациентите са най-уязвими поради слаб имунитет, медиците са с предпазни средства, но понеже са пред привършване, са поръчали на шуменска фирма да ушие 500 маски и престилки, каза управителят д-р Сотир Караниколов. Представена днес мостра не е била одобрена, в петък чакат нов вариант и се надяват на бързо изпълнение на поръчката.
Както Инфо Шумен писа, в инфекциозно отделение на МБАЛ-Шумен са настанени 3-ма души след завръщане от Италия. Пробите и на тримата за коронавирус са отрицателни, но ще се вземат и повторни. Персоналът има предпазни средства максимум до 5 дни, каза шефът на болницата д-р Димитър Костов, който очаква нова доставка.  Той алармира, че в момента болницата прелива от пациенти заради втора вълна на грипа. Затова се очертава проблем с леглата. МБАЛ има резерви и е възможно да бъдат разкрити до 50 легла, но ще излезе проблем кой ще ги обслужва. Затова д-р Костов призова за командироване на медицински специалисти от други здравни заведения при нужда.
Директорът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим каза, че е закупил минимални количества предпазни средства за служителите си, но са им нужни още. Униформените оказват съдействие при издирване на контактни хора със завърнали се от Италия.
Областният щаб набеляза мерки за недопускане на заразата и сред тях са засилване на дезинфекцията на обществени заведения, ограничаване на масовите мероприятия на закрито при възникване на реален епидемичен риск, засилена повсеместна информационна кампания.
Инфо Шумен
 
 


Прочетете също
Top